Viisi vinkkiä marjanpoimurin valintaan

puolukkamätäs

Marjanpoimuri on luonnossa liikkujan loppukesän ja alkusyksyn tärkeimpiä käyttöesineitä. Vaikka marjastaminen ei olekaan varsinaisesti välineurheilua, hyvät varusteet tekevät siitäkin moninverroin mukavampaa puuhaa. Tutustutaanpa marjanpoimureiden keskeisiin ominaisuuksiin viiden kokemuksen tuoman vinkin kautta.

1. Poiminta-asento

Marjanpoimurit voi jakaa karkeasti kahteen luokkaan poiminta-asennosta riippuen: perinteiset marjanpoimurit, joita käyttävä kumartuu marjamättään ääreen, ja haravapoimurit, jotka mahdollistavat poimimisen seisovasta asennosta. Haravapoimurit soveltuvat erinomaisesti poimijoille, joiden selkä tai jalat eivät kestä toistuvia kumartumisia. Toisaalta yleisimmät haravapoimurit edellyttävät marja-astian kuljettamista toisessa kädessä, johon marjat haravoidaan.

2. Poimittavat marjat

Marjanpoimurin valintaan vaikuttaa pienissä määrin poimittava marja. Mikäli halutaan kerätä tehokkaasti pieniä marjoja, kuten variksenmarjoja, poimurimallin on hyvä olla pohjasta umpinainen marjojen läpivalumisen estämiseksi. Sama riski on olemassa myös kuivana kesänä pieneksi jäävän puolukan kanssa. Pienten marjojen keräämistä helpottaa myös riittävän tiheät piikit.

Poimurin pohjan umpinaisuus tai avonaisuus ei vaikuta merkittävästi marjojen roskaisuuteen, vaikka ritilämäisen pohjan läpi putoaakin jonkin verran koppaan päätyneitä roskia: kun poimurin pohja on täynnä marjoja, roskat eivät enää pääse putoamaan.

3. Poimijan tottumukset

Marjanpoimijat voi jakaa leikkimielisesti rauhallisiin poimijoihin ja kankaita pitkin puolijuoksua eteneviin poimijoihin. Ensimmäiset paneutuvat työhön kaikessa rauhassa ja nautiskelevat jokaisesta raapaisusta varmistaen samalla mahdollisimman roskattomat marjat. Jälkimmäiset, kuten allekirjoittanut, pyrkivät maksimoimaan marjastamiseen käytetyn ajan ja luottavat hyviin marjanpuhdistamisen apuvälineisiin.

Mikäli tahti metsässä on verkkainen, poimurin pienestä koosta voi olla etua. Vikkeläkinttuiset taas saattavat mieltyä suurikoppaiseen poimuriin, jota ei tarvitse tyhjentää muutaman minuutin välein.

4. Kahva

Pitkien marjastusreissujen aikana korostuu myös ergonomia ja varusteiden toimivuus. Hiertämättömät vaatteet ja hyvin istuvat kengät ovat itsestäänselvyys, mutta tärkeässä osassa on myös marjanpoimurin istuvuus poimijan käteen. Kun olet ostamassa marjanpoimuria, kokeile ja makustele kahvan sopimista omaan käteen sopivaksi.

Poimu-marjanpoimureissa on jalopuinen kahva, joka on saanut mallinsa hyvistä puukkojen ja leikkuuveitsien kahvoista. Puu on materiaalina lämmin ja pehmeä, eikä hiosta kämmentä, mikä suojaa poimijan kättä rakkuloiden muodostumiselta.

5. Materiaalit

Marjanpoimuriin valitut materiaalit kertovat lahjomattomasti poimurin ominaisuuksista, mutta ennen kaikkea odotettavissa olevasta käyttöiästä. Kun olet ostamassa poimuria, kokeile piikkien vahvuutta taivuttamalla niitä. Mikäli piikit taipuvat ja jäävät taivutettuun asentoon, luvassa on ongelmia marjamättäillä. Katso myös kahvan kiinnitystapaa ja arvioi, kestääkö se tuhansia ja tuhansia kaapaisuja.

Kaikilla marjanpoimureilla voi ilman muuta kerätä marjoja, joten valinnassa kannattaa panna painoarvoa omille tottumuksille ja esineiden käyttöarvolle pitkällä aikavälillä. Mitä paremman sinulle sopivan poimurin onnistut löytämään, sitä mukavampia marjastusreissuja on luvassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *